• Doun doun workshop

Workshop Doun Doun

Een douns doun workshop is ontzettend leuk. Met een kleine bijdrage van iedereen ontstaat er een groot ritmisch geheel. Zit je eenmaal good in de groove, blijf dan alert, dan komen er onverwachte breaks en ritmische wendingen. De douns zijn de grote zware Afrikaanse bastrommels die met stokken worden bespeeld.  Samen met de solist op de djembe ontstaat er een muzikaal spektakel. 

Samenwerking

De Afrikaanse ritmes zijn interlocking en vragen daarom om een hele nauwe samenwerking. Precies waar de anderen ruimte laten, moet jij de slag geven om samen een melodie te vormen. In de het dagelijks leven in Afrika wordt deze ritmische afstemming op allerlei manieren gebruikt. Zoals op het land waar het werk met ritmische muziek licht wordt gemaakt: in de de keuken bij het dorsen van het graan, waar de vrouwen met de grote stampers elkaar heel regelmatig afwisselen;  of in de smederij waar mannen met hamers beurteling in razendsnel tempo hetzelfde stuk metaal bewerken. 

Uitleven

Voor kleine groepen is het ook mogelijk een workshop te boeken waarbij elke deelnemer drie doun douns bespeelt. Een persoon doet wat traditioneel vaak door drie mensen werd gespeeld. De ritmes vragen daarom veel onafhankelijkheid en zijn uitdagend om te spelen. Maar geen paniek, de workshop wordt heel rustig opgebouwd en is voor iedereen toegankelijk. Op de Kenkeni, de Sangban en de Doundounba spelen we eerst de partijen afzonderlijk. Daarna leer je alle drie tegelijk te spelen. Je kan je helemaal uitleven. De solist op djembe zorgt nog voor extra muzikaal vuurwerk. Probeer het een keer uit!

Reacties

Workshop doun doun

Nogmaals bedankt voor de ontzettend leuke workshop van afgelopen zondag op de boerderij in Maasland!
De reacties waren allemaal erg positief. Gaaf om zo als groep muzikaal bezig te zijn. Het was een swingende middag!
Je had veel materiaal bij je, waardoor er ook nog ruimte was voor andere percussie.
Ik vond je erg flexibel en goed op de groep reagerend. Het was leuk voor zowel jong als ‘oud’.
Kortom: het was een meer dan geslaagd uitje! Bedankt!

Lees nog meer reacties wat mensen over de workshop zeiden…