• Doun doun workshop

Workshop Doun Doun

Je even helemaal uit leven op de grote Afrikaanse bastrommel! Met een kleine bijdrage van iedereen ontstaat er een groot ritmisch geheel. Zit je eenmaal good in de groove, blijf dan alert, dan komen er onverwachte breaks en ritmische verrassingen. De doun douns zijn de grote zware Afrikaanse bastrommels, die met stokken worden bespeeld.  Samen met de solist op de djembe ontstaat er een muzikaal spektakel. 

Samenwerking

De Afrikaanse ritmes zijn interlocking en vragen daarom om een hele nauwe samenwerking. Precies waar de anderen ruimte laten, moet jij de slag geven om samen een melodie te vormen. In de het dagelijks leven in Afrika wordt deze ritmische afstemming op allerlei manieren gebruikt. Zoals op het land waar het werk met ritmische muziek lichter wordt gemaakt; in de de keuken bij het dorsen van het graan, waar de vrouwen met de grote stampers elkaar heel regelmatig afwisselen;  of in de smederij waar mannen met hamers beurteling in razendsnel tempo hetzelfde stuk metaal bewerken. 

Uitleven

Voor kleine groepen is het ook mogelijk een workshop te boeken waarbij elke deelnemer drie doun douns bespeelt. Een persoon doet wat traditioneel vaak door drie mensen werd gespeeld. De ritmes vragen daarom veel onafhankelijkheid en zijn uitdagend om te spelen. Maar geen paniek, de workshop wordt heel rustig opgebouwd en is voor iedereen toegankelijk. Op de Kenkeni, de Sangban en de Doundounba spelen we eerst de partijen afzonderlijk. Daarna leer je alle drie tegelijk te spelen. Je kan je helemaal uitleven. De solist op djembe zorgt nog voor extra muzikaal vuurwerk. Probeer het een keer!

Workshop doun doun
Lees de reacties wat mensen over de workshop zeiden…