Djembe Workshop Basisonderwijs

Alle muziek begint met ritme. Kom mee naar Afrika en leef je uit onze mooie Afrikaanse trommels. Voor het basisonderwijs biedt Afrika Percussie eenmalige djembe lessen, of een serie die toewerkt naar een presentatie.

Trommelen is een laagdrempelige manier van muziek maken en zorg bij kinderen altijd voor veel enthousdiasme en vrolijkheid. Dat kan gewoon puur het plezier zijn van al die vreemde geluiden en hoe je dat samen kan laten klinken. Met zingen en aan het eind van de les wat dansen en bewegen is het ook voor de kinderen die niet stil kunnen zitten een mooie belevenis. Vanaf 8 jaar krijgen de meeste kinderen maatgevoel en kan je gaan toewerken naar een stukje dat je samen kan spelen. Voor de nog kleinere kinderen is het voelen van de instrumenten, samen zingen en bijvoorbeeld het nadoen van dieren, zoals muizen, paarden, tijgers en olifanten een mooi ingang naar de muziek.

Extra mogelijkheid is om de lessen samen te geven met een danser of danseres. Het is verrassend hoe snel kinderen de ritmes oppakken als ze ook de dans kennen die erbij hoort. Voor de kleinsten is er trommeldans of een verhaal. Met de oudere kinderen leren we een muziekstuk en werken we toe naar een presentatie.

Vraag meer informatie

 

Djembe les voor kinderenDjembe les voor basisonderwijsDjembe les voor basisonderwijs

♪ Tim-ba-da-ba ♫
Masterdrummer Billy Konate uit Guine leerde mij dit ritme dat in zijn dorp door kinderen wordt gespeeld op sardineblikjes. Je kan het ritme onthouden door de tekst hardop uit te spreken. In Afrika zijn de taal en de ritmes nauw met elkaar verbonden. Met het wisselen van de taal van streek tot streek wisselen de ritmes. De oude meesters kunnen nog echt boodschappen doorgeven met hun trommels. De link tussen taal en ritme is ook gebleken uit wetenschappelijk onderzoek. Trommelen verbetert de taalvaardigheid. Kinderen leren ook dat je muzikaal een vraag kan stellen, en beantwoorden. Met behulp van filmmateriaal leren de kinderen iets over het leven in Afrika. In de lessen en workshops van Afrika Percussie leren de kinderen spelenderwijs.


Ritme en taal
Er is veel onderzoek gedaan naar de relatie tussen ritme en taal. Dat muziek de taalvaardigheid positief beïnvloedt, leidt geen twijfel. Hier enkele links naar wetenschappelijk onderzoek:
Ritmegevoel en taal
Invloed muziek op het brein

Een trommel les

 

Djembe Les Kinderen 8-12 jaar