Ritmes uitgelegd2020-04-09T11:37:09+00:00

Hier vind je een aantal ritmes die ik doe in mijn lessen. Wil je de ritmes echt leren, kom dan op les. Dan leer je ook het samenspel met de douns en de details die het ritme echt af maken. Wil je de nieuwe ritmes graag ontvangen? Stuur mij een bericht.

Een uitleg over hoe je ritmes noteert vind je hier.

Gaat het nog iets te snel, in youtube kan je ook de snelheid van een filmpje aanpassen. Klik dan op het raderwieltje rechts onder:

Ancient Meni

Ancient Meni leerde ik tijdens een reis door Guine van Arafan Toure.  Arafan speelde bij het nationaal balllet van Guine en was een legendarische drummer. Meni was een van zijn vele creaties. Hij gaf jaren les in Nederland en zijn deze muzikale erfenis is vastgelegd in het boek The melodic Rhythms by Arafan Touré. Het boek met CD waar ik ook aan meewerkte is ook via mij nog steeds verkrijgbaar. B = bas O = toon S = slap    

September 20th, 2018|

Bamoule Rumba

Bamoulé staat op de lp van de legendarische group Africa Soli die begin jaren tachtig door Europa tourde. Het ritme werd door Kologa Traoré, die Speelde bij deze band, jarenlang onderwezen in Rotterdam. Onno van Tongeren gaf het aan mij door. Ik combineerde het weer met de opname op de plaat. B = bas O = toon S = slap

September 20th, 2018|

Djole

Een ritme uit Guine dat oorspronkelijk op vierkante houten framedrums werd gespeeld, de Siko. Het liedje dat er vaak bij wordt gezongen: Laila i ko korobé, korobé, korobé, mami watolé, aya, sico leleleko aya sico la i ko na, sico la i ko, wa wango sico la i ko, wa wango sico la i ko B = bas O = toon S = slap Dit is een hele verassende uitvoering van Djole door Bandikoro uit Mexico. Ik heb verder weinig over deze groep kunnen vinden. Wie ze kent, mag mij een berichtje sturen.  

April 26th, 2018|

Jambadon

  Oorspronkelijk een ritme voor Serouba, een familie van drums die met een hand en een stok worden bespeeld, uit de Casamance, de regio in Zuid Senegal en Gambia. Zoals veel Afrikaanse ritmes overgezet naar doun doun en djembe's.                                                                                                        

November 23rd, 2017|

Kuku door Les Percussions de Kouroussa

Kuku is traditioneel een vrouwendans die gespeeld werd als de mannen terugkwamen van het vissen. Tegenwoordig is het een populair ritme voor vermaak. Zoals het hier wordt gespeeld is er een mooie bewerking gemaakt. Het stuk heeft een introductie of break, die in het stuk ook nog wordt herhaald. Aan de doun doun partijen, zoals bij de meeste Afrikaanse ritmes, herken je gelijk dat het Kuku is. Deze djembé begeleidingspartijen hoor je minder vaak bij Kuku, maar daar zie je ook dat je ze naar smaak en stemming, wat in kan wisselen. In deze filmpjes speel ik alle djembe partijen voor. Uitleg over de notatie vind je hier.   De [...]

April 9th, 2020|

Madan

Madan wordt ook Djagbe genoemd.  Madan is de Malinese naam waar veel met kleine ensemble wordt gespeeld: Konkoni en djembe. Een mooi voorbeeld is van Drissa Kone. Djagbe is de naam in Guinee waar het veel met drie doundouns met bel en meerde djembes wordt gespeeld. Oorspronkelijk wordt ritme gespeeld om het eind van de Ramadan te vieren.  

February 22nd, 2018|

Majorette

Een ritme uit Senegal dat oorspronkelijk op Sabar wordt gespeeld. De Sabar is een familie van trommels die je bespeelt met een hand en een stok. Ik leerde het ritme van Ali n'Diaye Rose in Senegal.  notatie = rechtshandig B = bas O = toon S = slap

May 3rd, 2018|

Makru solo

Dit is een solo die ik ooit leerde in in Burkina Faso bij Koumelèle. De solo is bewerkt voor Macru en daarbij ook heel effectief.

March 23rd, 2020|