Afrikaanse muziek

Er is zoveel goede Afrikaanse muziek. Waar moet je beginnen met luisteren? Op deze pagina geef ik wat ideeën.
Van de eerste generatie spelers die ook in europa bekend werden, zijn de belangrijkste:

Guine:

  • Mamady Keita
  • Famadou Konaté
  • Mansa Camio
  • Arafan Touré
  • Fabouba Oulare

Mali:

  • Soungalo Coulibaly
  • Drissa Kone
  • Sega Sidibe

Senegal

  • Dudu ‘n Diaye rose

Guinee

Mamady Keita zie je met een aantal andere masters in de documentaire: Djembefola & Mögöbalu. Djembefola betekent een master  op de djembe. Fola komt foli, wat een soort mix is van spel, muziek, kunst of ambacht. Mögöbalu is het geboortedorp van Mamady.
Mamady Keita woonde lange tijd in Brussel en heeft daar de djembe enorm populair gemaakt en gaf ook heel goed les. Nog steeds zie je in Brussel hele goede spelers wonen. Ook doordat het werk van Mamady, die inmiddels in Amerika woont is voortgetzet door de fenomenale Babara Bangoura.
Er is een prachtige documentaire van Mamady dat hij  lange tijd in europa terugkeert in zijn geboortedorp. De documentaire won een gouden palm in Cannes want is ook echt een prachtig levensverhaal. De beste cd van Mamady waarop ook Famadou meespeelt is voor mij Mögöbalu. Misschien niet de meest gemakkelijke muziek om mee te beginnen.
Veel toegankelijker is de CD met boekje van Famadou Konaté uitgeven als Rhythms and songs from Guinea : Rhythmen und Lieder aus Guinea. Dit eigenlijk een pedagogische methode. Deze ritmes en liedjes gebruik ik ook veel in mijn lessen.

Mansa Camio is echt een traditonele dorpsdrummer. Vooral een specialist van de doundouns. Die zijn eigenlijk nog belangrijker dan de djembe in de traidtionele Afrikaanse muziek. Dit is een prachtig filmpje van hem.

Arafan Toure wooonde heel lang in Arnhem en gaf ook veel les in Rotterdam. Hij is wat minder bekend geworden, maar is volgens de kenners een van de grootste. Hij heeft veel muziekanten in Nederland opgeleid. Er is een boekje met zijn nalatenschap waar ikzelf ook aan heb meegewerkt: Melodic rhythms by Arafan Touré. Zit je bij mij op les, dan is het boek ook zonder verzendkosten bij mij te verkrijgen.
Fadouba Oulare is als enige speler altijd in Guine blijven wonen. Toch is zijn roem de wereld overgegaan. Hij heelft een heel herkenbare stijl. Hier zie je een kleine introductie van hem. Dit zijn ook beelden uit een mooie les video van hem.

Mali

De muziek uit Mail herken je aan de lange muzikale lijnen met heel veel swing. De muziek uit Guinee is sneller en rechter. Van Soungalo Coulibaly is een prachtige Video verschenen: Soungalo Live! waarvan je hier een klein voorproefje vind.

Drissa Kone is echt een superspeler. Een mooie introductie: https://youtu.be/E-3RRIXamxk

Senegal

Senegal is het land van de sabar. De muziek is weer heel anders dan de djembe muziek. De grand-maitre van de sabar muziek is Dudu ‘n Diaye Rose. Hij is echt een tovenaar. Hier zie je hem aan het werk. Zijn zoon Ali ‘nDiaye woonde lange tijd in Den Haag. Met hem ging ik ook naar senegal en leerde de beginselen van de sabar. Maar vooral veel ritmes die inmiddels zijn overgezet naar de djembe.

Modernere spelers

Het zijn er eigenlijk te veel om op te noemen. Zij hebben de muziek noog naar een veel hogere snelheid en virtuositeit gebracht. De djembe zijn in raakte die tijd ook steeds zwaarder en strakker gespannen. Dit is een vrij willekeurige selectie. Dit zal ik nog aanvullen.

Babara Bangoura

Billy Konate

Arouna Dembele

Thomas Geui, hier bij mij in de studio.

Petite Adama: https://youtu.be/vxtNt3WxBWU
Bassidi Kone bekend van de band Bwazan

Madou Konate

Weedie Braima hier zie deze laatstse drie: https://youtu.be/jR0z_nMbwwI

Afrikaanse Popmuziek

Youssoy n’Dour
Baaba Maal

Sona Jabarteh

Salif Keita

Dobet Gnahore

Victor Deme

Richard Bona