Djembé kopen

Waar moet je aan denken als je een djembé wilt kopen?

Het hout

Het meest traditionele hout wordt lenke genoemd. Het hout herken je onder andere aan de spikkeltjes. Lenke wordt door veel mensen nog steeds als de beste houtsoort gezien. Ook een hele goede keuze is mooi gevlamde Balafonhout. Dit hout wordt ook gebruikt voor de Afrikaanse marimba, de balafon.
Wat je ook veel ziet is bois rouge (rood hout of Acajou). Dat zijn ook zeker goede djembe’s. Uit Ivoorkost komen veel djembe’s van Iroko, dat ook heel mooi is. Melina of blank hout zijn vaak lesdjembes: licht en makkelijk mee te nemen, terwijl ze toch behoorlijk goed klinken. Er bestaan ook nog heel veel andere houtsoorten. Over het algemeen zijn de wat hardere en zwaardere houtsoorten de betere.
Voor een mooie ketel moet je op een aantal dingen letten. Het bovenaanzicht, het vel dus, moet mooi rond zijn en geen ei. Ook is het fijn als buitenrand niet te scherp is, dit kan pijn gaan doen aan je handen. Kijk of er geen al te grote barsten in het hout zitten. Wanneer de barst doorloopt tot aan het vel is dit wel een sterk minpunt. Kleine barstje, zeker in de pijp zijn niet echt een probleem. Ook zie je vaak reparaties zijn verricht met kunsthout. Het is natuurlijk minder mooi, maar niet echt een probleem wanneer het goed gedaan is. Het meest traditionele hout wordt lenke genoemd. Het hout herken je onder andere aan de spikkeltjes.  Lenke wordt door veel mensen nog steeds als de beste houtsoort gezien. Ook een hele goede keuze is mooi gevlamde Balafonhout. Dit hout wordt ook gebruikt voor de Afrikaanse marimba, de balafon.

Balafonhout

Balafonhout

Lenke hout

Wat je ook veel ziet is bois rouge (rood hout of Acajou). Dat zijn ook zeker goede djembe’s. Uit Ivoorkost komen veel djembe’s van Iroko, dat ook heel mooi is. Melina of blank hout zijn vaak lesdjembes: licht en makkelijk mee te nemen, terwijl ze toch behoorlijk goed klinken. Er bestaan ook nog heel veel andere houtsoorten. Over het algemeen zijn de wat hardere en zwaardere houtsoorten de betere.
Voor een mooie ketel moet je op een aantal dingen letten. Het bovenaanzicht, het vel dus, moet mooi rond zijn en geen ei. Ook is het fijn als buitenrand niet te scherp is, dit kan pijn gaan doen aan je handen. Kijk of er geen al te grote barsten in het hout zitten. Wanneer de barst doorloopt tot aan het vel is dit wel een sterk minpunt. Kleine barstje, zeker in de pijp zijn niet echt een probleem. Ook zie je vaareparaties zijn verricht met kunsthout. Het is natuurlijk minder mooi, maar niet echt een probleem wanneer het goed gedaan is.

Het vel

Het vel is heel erg belangrijk voor de klank van de djembe. Een goede djembe met een slecht vel klinkt nergens naar. Het mooist zijn de wat dikkere geitenhuiden. Vroeger werd ook veel antilope gebruikt, maar dat is al lang verboden. Dit heeft wel een hele mooie warme klank. Tegenwoordig zie je ook steeds meer koeienvellen. Het geluid is heel strak en komt er goed bovenuit in een groep. Doordat het vel dikker is, wordt het nog strakker aangespannen dan een geitenhuid. Je handen kunnen behoorlijk pijn gaan doen na een tijdje spelen op een koeienvel. Bokjes klinken ook lekker maar verspreiden een sterke geur. Je maakt je er meestal niet populair mee op les.
De mooiste geitenvellen komen ook weer uit Mali en Guine. Een vel van een Texelse geit is echt niet mooi. Een geit uit Pakistan is wel aardig maar is beslist minder mooi. Wilde herten van de Veluwe schijnen ook aardig te klinken. Babara Bangourou speelt tegenwoordig soms op paardenbuik. Een heel expressief gillend geluid. Persoonlijk blijf ik geit het mooist vinden. Het geluid is rijk en gaat niet vervelen.

De ijzeren ring

De moderne djembe wordt bespannen met een dubbele ijzeren ring. Dit is een moderne aanpassing die door Westerse toeristen naar Afrika is gebracht. Vroeger werd de hele bespanning met alleen touw en leer uitgevoerd. De djembe moest bij een vuur worden gelegd om op klank te komen. Door die ijzeren ring en het veel sterkere touw kunnen wij in Nederland nu ook gemakkelijk djembe spelen.
De onderste ring wordt boven op het vel gelegd. Het vel wordt hier overheen geklapt. Daarop wordt de tweede ring gelegd waar allemaal lusjes gemaakt zijn. Door deze lusje wordt het touw geregen. Door rond te gaan en touw steeds strakker te trekken wordt het vel bespannen. Hoe strakker de ijzeren ring rond de houten ketel zit hoe beter de djembe klinkt. Het maakt het bespannen ook makkelijker.

Touw

Het touw moet dik zijn. Het meest aanbevolen is 4,5 milimeter dynema of 5mm polyester touw met fijne weving. Het touw moet in ieder geval echt goed stevig eruit zien. Het touw gaat door zo’n 23 tot 36 lusjes heen. Zijn het er meer dan is het waarschijnlijk Ghanese bespanning met veel dunner touw. Controleer dat het touw nergens beschadigd is. Als het touw halverweg breekt, moet je het eigenlijk helemaal vervangen. Wanneer je er een knoop in legt blokkeer je dat de spanning van het touw zich goed kan verdelen. Het touw moet vrij door de lusjes kunnen schuiven als je het aantrekt.

Land van herkomst

De djembe’s worden tegenwoordig overal ter wereld gemaakt, maar de mooiste komen toch uit de streek waar de muziek ook vandaan komt. Dat is Guine en Mali. Ook djembe’s uit Burkina Faso en Ivoorkust zijn goed. De djembe’s uit Senegal zijn vaak wat goedkoper en ook gemaakt van een heel ander type hout, demba of  dougoura, dat je herkent aan de binnenkant van de djembe door de vezelige structuur.Voor het wat kleinere budget zeker een optie.
Koop geen djembe uit Thailand of  Indonesie. Dit gaat nooit mooi klinken. Ook beveel ik niet de westerse djembes aan van Meinl of Latin Percussion. Ze zijn koud en hebben geen karakter.
Ook djembe’s uit Ghana raad ik niet aan. Deze herken je aan een heel andere bespanning. Veel dunner touw en veel meer knopen. Of het vel staat te slap of het klinkt blikkig. In Ghana maken ze mooie bellen en talking drums, maar geen djembe`s.

Tot slot

Uiteindelijk is natuurlijk het belangrijkste hoe de trommel klinkt. Probeer hem dus uit en het liefst in verschillende omgevingen. De omgeving waar je speelt heeft zoveel effect op het geluid. Ook zal je zien dat je smaak wat je mooi vindt met de loop van de jaren verandert. Doordat ook je techniek verandert, kun je op een geven moment wel toe zijn aan een nieuwe djembe. De djembe muziek verandert en de djembe’s zelf ook. De laatste jaren zie je steeds zwaardere en grotere djembe’s op de markt verschijnen. Ze zijn pas mooi als je al een goede techniek hebt. Kijk en luister dus altijd goed als je een djembe koopt. Laat je niet misleiden door de prijs. Een goede beginners djembe kost 150 tot 225 euro. Goedkoper heb je vrijwel zeker een miskoop. De beste winkel in Nederland is Stiggelbout in Groningen. Heb je nog vragen, laat je gegevens achter via het contactformulier.