Dat drummen en muziek maken de teamgeest versterkt is algemeen bekend. Maar hoe gaat dat nu precies in zijn werk? Hoe ziet dat er in de praktijk uit en wat is zo’n workshop meer dan gewoon een middag gezellig trommelen? In dit artikel beschrijf ik een mooi voorbeeld.

De opdracht

Een vestiging van een grote Nederlandse bank kwam laatst met de vraag hoe zij directer met elkaar konden communiceren. Besluiten gingen stroperig en zelfs als er een beslissing was genomen, kwam men daar af en toe nog op terug. Te veel zocht men naar het compromis en men was eigenlijk te aardig voor elkaar. Af en toe iets meer de confrontatie zoeken, zou de organisatie helpen.
Ik stelde HR voor een workshop te doen waarbij de deelnemers gevraagd werd in duo’s te soleren. De solo’s krijgen dan de vorm van een gesprek. De één maakt een statement op zijn instrument waarop de ander op reageert. Wie begint er? Hoe open je? Wanneer geef je ruimte aan de ander en hoe sluit je af? Het zijn allemaal communicatievaardigheden die zowel in de muziek en als in organisaties een rol spelen.

De uitvoering

De eerste helft van de workshop werd gebruikt om de instrumenten te leren kennen en iets van de Afrikaanse muziek te leren. Welke rollen heb je in deze muziek? Je hebt bijvoorbeeld de bastrommels, die geven de basismelodie. Hoe hou je de stokken vast en wat zijn basispatronen? De djembé begeleidingspartijen geven het ritme vuur. Je speelt met de hand en kan op verschillende manieren slaan: slap, toon en bas. Ten slotte versieren de bellen en shakers het ritme en maken het swingend. Ik neem een grote verzameling daarvan mee en laat zien hoe ze werken.

Het fundament van de muzikale organisatie is daarmee gelegd. Nu kunnen de solisten aan het ritme een verhaal toevoegen. Trommelen en praten is in sommige Afrikaanse talen hetzelfde woord. De percussie en de taal liggen inderdaad heel dicht bij elkaar. Soleren op drums vraagt natuurlijk vele skills en jaren oefening. Maar de basis van drummen is heel direct. Al snel ontstaat er iets waar je als groep van kunt genieten en waarin je kan laten meevoeren. De solisten kregen extra mogelijkheden doordat zij hun instrument mochten kiezen. Ik had een aantal sets gekozen die ook duidelijk boven de andere trommels uitkomen, zoals een kettle-drum met allerlei toeters en bellen, een set conga’s en bongo’s en een batterij doun douns (bastrommels).

De ervaring

In de muziek breng je je hele persoonlijkheid mee. De solo’s of gesprekken kregen dan ook telkens een heel ander karakter. Solisten bepaalden feeling en tempo van het stuk door vanuit stilte het gesprek te beginnen, waarna overige teamleden een voor een invallen. Het was fantastisch om te zien hoe een directeur gelijk het initiatief neemt en graag het laatste woord heeft, hoe een ander heel duidelijk de kaders zet in timing en tempo, hoe een derde rondloopt en elk instrument even probeert, en zo de muzikanten of organisatie met elkaar verbindt. Maar ook hoe een gesprek geen einde krijgt, saai wordt doordat iedereen te braaf op elkaar wacht of doordat het te onduidelijk is wat men op de trommel zegt en er een soort kabbelend geroezemoes ontstaat.

Na elke solo was er tijd voor de deelnemers om te vertellen hoe zij het ervaren hadden. De teamleden konden inbrengen wat hen was opgevallen. De muziek houdt je zo een spiegel voor hoe mensen in het dagelijks leven met elkaar samenwerken. De deelnemers beoordeelden de workshop gemiddeld met ruim een acht. Enkele opmerkingen die ik na afloop kreeg:
“Het maakt de sfeer los voor gesprek over gedrag en samenwerking.”
“Goede uitleg van Sebastiaan en mooie interactie die je krijgt in het team. Het is gelukt om iedereen (met of zonder ritmegevoel) mee te krijgen en uit te dagen.”
“Echt iets anders tussen na een hele dag overleg (letterlijk even de boel opschudden) en actief mee doen.”

Meer informatie

Op zoek naar een net-even-anders teambuilding, afdelingsuitje of workshop?
Ik verzorg percussie en djembe workshops in heel Nederland. Met mijn achtergrond als muzikant in combinatie met een NLP en coachingsopleiding verbind ik met hart en ziel groepen binnen bedrijven door middel van muziek. Voor meer informatie… 

Meer informatie